Het hart van het naoorlogse woongebied Schalkwijk in Haarlem wordt door AM ingrijpend vernieuwd. Op de plek van een grote parkeerplaats – het Floridaplein – worden circa 156 woningen, twee supermarkten, winkels en een openbare parkeergarage met circa 600 plaatsen gerealiseerd.

De ontwikkeling van dit gemengde plan betekent een belangrijke doorbraak in de gebiedsontwikkeling van ‘Schalkstad’, die door de gemeente Haarlem is geïnitieerd. Hierbij wordt het verouderde winkelgebied van Schalkwijk – gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw – ingrijpend getransformeerd, tot een aantrekkelijk stadsdeelcentrum. Zo wordt onder meer het gebouw van de voormalige V&D afgebroken. Bij de vernieuwingsoperatie werkt de gemeente nauw samen met de vereniging van eigenaren van het centrum. 

Het plan van AM maakt onderdeel uit van de eerste fase van Schalkstad. Het dient als vliegwiel om straks ook op andere locaties in het gebied nieuwbouw te realiseren. Verantwoordelijk voor het ontwerp is architect Sjoerd Soeters met zijn bureau PPHP architecten. Het plan voor de openbare ruimte is gemaakt door Buro Lubbers landschapsarchitectuur en stedenbouw. De nieuwbouw neemt een deel van het Floridaplein in; het resterende deel van het bestaande parkeerterrein wordt een nieuw ingerichte openbare ruimte plus een nieuw marktplein.

Feestelijke start bouw vernieuwing Centrum Schalkwijk in Haarlem

Vijf kernthema’s
AM legt de lat hoog als het gaat om gebieds- en vastgoedontwikkeling en geeft invulling aan haar missie aan de hand van vijf kernthema’s: Healthy Urban Living & WorkingStad- en gebiedmakerInclusieve stad, Gedurfde duurzaamheid en Gelukkig leven. Over deze thema’s zijn we zowel binnen onze organisatie in gesprek met elkaar, als ook met onze omgeving. Uit deze wisselwerking ontstaan de beste oplossingen. Op deze manier blijven we elkaar inspireren tot nieuwe oplossingen, die passen bij onze missie: de kwaliteit van onze leefomgeving en daarmee de kwaliteit van leven verbeteren. Inspiring Space!

Ook benieuwd naar wat onze dienstverlening voor uw vraagstuk kan betekenen?
Neem contact op om een afspraak te maken!

Contact

Ptolemaeuslaan 80
3528 BP Utrecht
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
T : +31 (0) 30 281 73 00
E: info@amred.nl
KvK: 13012255
www.am.nl

Download hier onze folder