Kleine cirkels, groot rendement
Smart energy, circulariteit, mobiliteit: in de nieuwe wijk Bajes Kwartier laat AM zien dat duurzaamheid tot mooie ontwikkelingen leidt. Als we tenminste wat verder durven denken.

Waar nu nog de Bijlmerbajes staat, verrijst straks een autoluwe wijk. Vijf torens worden gesloopt, de zesde wordt getransformeerd tot een verticaal park met stadslandbouw. Ondanks het stedelijke karakter komt er veel groen met tuinen, hoven en waterpartijen. En er zijn snelle verbindingen met openbaar vervoer. Maar onze aanpak gaat veel verder dan dat. Want hoe kleiner we de cirkels kunnen maken, hoe duurzamer het rendement wordt.

Slim omgaan met onze energie
Bajes Kwartier moet geen energie gaan kosten, integendeel. Het gebied wordt volledig energieneutraal. De woningen zullen extreem goed geïsoleerd zijn. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast zorgen dakelementen met ingebouwde windturbines voor windenergie.

Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in warmte en elektriciteit. Duurzame warmtebronnen in de bodem en het datacenter sluiten we aan op warmtepompen in de gebouwen. Die leveren warmte in de winter en koude in de zomer. Er komen geen aansluitingen op aardgas. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte. Zo levert een slimme aanpak heel wat energie op.

Circulariteit als leidend principe
Tralies worden pergola’s in de openbare ruimte, celdeuren worden een brug. 98% van het materiaal uit de gevangenis wordt hergebruikt binnen en buiten het plan. Bajes Kwartier legt de lat hoog.

Bij het bouwen van de nieuwe wijk is circulariteit geen bijzaak maar het leidende principe. Dankzij nieuwe technieken kunnen we al het oude beton en cement – en dat is nogal wat bij complete torens – breken, fijnmaken en opnieuw gebruiken. De gevel van de bestaande verbindingsstraat wordt de plint van woongebouwen. En de gevels van de gevangenistorens gebruiken we voor nieuwe studentenwoningen. Kortom, eenmaal gebruikt? Tijd voor een tweede leven.

Vijf kernthema’s
AM legt de lat hoog als het gaat om gebieds- en vastgoedontwikkeling en geeft invulling aan haar missie aan de hand van vijf kernthema’s: Healthy Urban Living & WorkingStad- en gebiedmakerInclusieve stad, Gedurfde duurzaamheid en Gelukkig leven. Over deze thema’s zijn we zowel binnen onze organisatie in gesprek met elkaar, als ook met onze omgeving. Uit deze wisselwerking ontstaan vaak de beste oplossingen. Op deze manier blijven we elkaar inspireren tot nieuwe oplossingen, die passen bij onze missie: de kwaliteit van onze leefomgeving en daarmee de kwaliteit van leven verbeteren. Inspiring Space!

Contact

Ptolemaeuslaan 80
3528 BP Utrecht
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
T : +31 (0) 30 281 73 00
E: info@amred.nl
KvK: 13012255
www.am.nl

Download hier onze folder