Het ruim vijf hectare grote Gasthuiskwartier wordt de komende jaren getransformeerd naar een inspirerend woon-, winkel-, werk- en verblijfsgebied. Er ontstaat een nieuw stuk Bossche binnenstad, waar oud en nieuw, rijksmonumenten en karaktervolle nieuwe woningen, één geheel vormen.

Het voormalig Groot Ziekengasthuisterrein is een van de oudste ziekenhuislocaties van Nederland en is van grote cultuurhistorische waarde. Het is een waardevolle herinnering aan een oorspronkelijk middeleeuws ziekenhuis, bedoeld voor de zorg voor de arme bevolking. Bijzonder is ook dat de binnenstadsrivier de Binnendieze onder het gebied doorloopt. Binnen deze bijzondere context wordt een gemengd stedelijk programma gerealiseerd, in een aantal fasen. De sloop van het voormalige hoofdgebouw is afgerond; de hieronder gelegen parkeerkelder wordt omgebouwd naar een eigentijdse garage voor de bewoners, waardoor het gebied grotendeels autoluw kan worden ingericht. Daarmee wordt een nieuwe en aansprekende dimensie toegevoegd aan een van meest aantrekkelijke binnensteden van Nederland.

  • Gasthuiskwartier-3-e1520631364526
  • 1191-GZG-E-06_roof_off1-1-e1520631274185
  • Gasthuiskwartier-2-e1520631305786

Placemaking

Het gebied telt meer dan tien (Rijks)monumenten, zoals het Zusterhuis, de Oude Apotheek, het Mariapaviljoen, het Stergebouw, de Polikliniek en de Kapel. Deze monumenten, die allemaal behouden blijven, bieden tijdelijk onderdak aan circa honderd ondernemers (creatieve bedrijvigheid, cultureel- maatschappelijke organisaties en horeca). Dit tijdelijk gebruik heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het op de kaart zetten van dit gebied. De ontwikkelaars verdienden hiermee de LEEGaward; een erkenning voor de meest creatieve en sociaal verantwoorde tijdelijke invulling van leegstaand vastgoed. Het woningaanbod is divers: herenhuizen, stadsvilla’s, stadswoningen en appartementen. Het commercieel vastgoed vindt een plek in bestaande rijksmonumenten en in nieuwbouw; de locatie direct naast het kernwinkelgebied maakt het gebied aantrekkelijk voor ondernemers in niche-branches en horeca.

Vijf kernthema’s
AM legt de lat hoog als het gaat om gebieds- en vastgoedontwikkeling en geeft invulling aan haar missie aan de hand van vijf kernthema’s: Healthy Urban Living & WorkingStad- en gebiedmakerInclusieve stadGedurfde duurzaamheid en Gelukkig leven. Over deze thema’s zijn we zowel binnen onze organisatie in gesprek met elkaar, als ook met onze omgeving. Uit deze wisselwerking ontstaan de beste oplossingen. Op deze manier blijven we elkaar inspireren tot nieuwe oplossingen, die passen bij onze missie: de kwaliteit van onze leefomgeving en daarmee de kwaliteit van leven verbeteren. Inspiring Space!

Klik hier voor ons aanbod

Ook benieuwd naar wat onze dienstverlening voor uw vraagstuk kan betekenen?
Neem contact op om een afspraak te maken!

Contact

Ptolemaeuslaan 80
3528 BP Utrecht
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
T : +31 (0) 30 281 73 00
E: info@amred.nl
KvK: 13012255
www.am.nl

Download hier onze folder