TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

AM: ‘Spiraaltrap in het atrium van Helix moest er hoe dan ook komen’

Geplaatst op 9 april 2020

Op een centrale plek in Nederland zag AM kansen die andere bedrijven niet zagen. In het Utrechtse Leidsche Rijn herrijst nu namelijk naast Capgemini het super gezonde kantoorgebouw Helix. Het ontwerp is afkomstig van Paul de Ruiter Architects. Vastgoedjournaal sprak uitgebreid met de ontwikkelaar AM en de architect over dit multi-tenant kantoorgebouw.

Een groot street art kunstwerk van tien bij zes meter van Joost Zwanenburg is op de bouwlocatie geplaatst, de palen zitten in de grond en er wordt op dit moment beton gestort. Kortom; de bouwer BAM Bouw en Techniek is begonnen met de bouw van Helix op een zichtlocatie aan de Rijksweg A2. Het kantoorpand wordt ruim 10.000 m2 verhuurbare vloeroppervlakte groot en is bedoeld voor bedrijven die op zoek zijn naar een werkomgeving met een gezond binnenklimaat en een bijzondere architectonische uitstraling. Helix speelt in op de toenemende behoefte van huurders en gebouweigenaren naar gezond stedelijk werken in een toekomstbestendige omgeving op een goed bereikbare OV-locatie.

Onbegrepen locatie
Levi Boerman, ontwikkelingsmanager AM, vertelt aan Vastgoedjournaal: “In 2016 kwam bij ons het idee om op deze plek een gezond gebouw neer te zetten, direct naast het kantoor van Capgemini dat wij eerder ontwikkelden en in 2012 is opgeleverd. Wij wilden deze plek een bijzondere invulling geven, een statement maken. Wij zagen hier echt kansen, terwijl andere partijen zich juist richtten op andere plekken in Utrecht en eigenlijk deze locatie nog niet zo goed begrepen”.
Hij vervolgt: “We werken bij AM met vijf thema’s en één daarvan is ‘Healthy Urban Living & Working’. Daar wilden wij iets mee, omdat dit echt een toevoeging is op het bestaande kantorenaanbod”.

‘Gezondheid boven alles’
Boerman diepte dit idee verder uit en ging op zoek naar een architect die zijn gedachtengoed kon verwezenlijken. Hij kwam al snel uit bij Paul de Ruiter Architects. Architect Paul de Ruiter twijfelde geen moment. Hij zegt tegen VJ: “Dit concept past perfect bij ons bedrijf, dus ik was meteen overtuigd. Wij zetten de mens centraal en zorgen eerst voor een gezond binnenklimaat waardoor iedereen zich gelukkig kan voelen en daarna kijken we hoe we de duurzaamheid gaan invullen. Gezondheid is het belangrijkste en staat boven alles, dat merken we nu ook weer extra in deze tijd”.

Goud binnen handbereik
Helix heeft bij oplevering een duurzame GPR-score van acht en is aangemeld voor WELL Building Standard, een certificaat dat zich specifiek richt op gezondheid en welzijn van de gebruikers van het gebouw. De Ruiter: “Je moet hierbij scoren op diverse thema’s en het certificaat geldt voor mij als een soort bewijslast, dat het echt bewezen is dat een pand heel duurzaam en gezond is om in te werken. Het wordt getest door een officiële instantie uit Amerika, dus het voegt echt kracht en waarde toe. We willen hier maximaal op scoren”.

Boerman: “We hebben op dit moment een mooie zilveren score, maar goud ligt binnen handbereik. Daar hebben we de gebruikers voor nodig, als het gebouw af is kan het label definitief worden vastgesteld”. De Ruiter vult aan: “Wij leggen de basis, bijvoorbeeld daglichttoetreding, luchtcomfort en het stimuleren van beweging, de gebruiker is verantwoordelijk voor de rest”.

Neem de trap
Om beweging bij de gebruikers te stimuleren is Helix voorzien van een spiraalvormige trap in het atrium die ook zichtbaar is vanaf de snelweg, een echte eyecatcher. Boerman: “De trap is het hart van het gebouw en stimuleert de gebruikers om te bewegen. Als je binnenkomt word je aangetrokken door die trap en laat je vanzelf de liften achter je. Tijdens het ontwerpproces van een pand worden er nog dingen gewijzigd en sneuvelen er ook regelmatig plannen, vaak vanwege de kosten. Maar de trap was echt een 100% voorwaarde van ons en Paul. Wij hebben er voor gewaakt dat die erin zou komen, ongeacht de kosten. En dat is gelukt”.
De Ruiter voegt toe: “De trap vergroot niet alleen het bewegen, maar ook het gevoel van verbondenheid tussen de medewerkers van de verschillende bedrijven die hier gaan werken. Door het atrium loop je naar boven en op de trap ontmoet je allerlei mensen, dat geeft veel meer sfeer en gevoel dan wanneer iedereen in de lift stapt naar zijn of haar eigen verdieping”.

‘We hebben geluk’
Het is momenteel een roerige tijd, zeker ook voor de vastgoedbranche. Is de oplevering op 1 mei 2021 wel haalbaar? Boerman: “Zeker, alles loopt volgens planning. Er wordt gewoon doorgewerkt op de bouwplaats nu, uiteraard onder strenge regels. We hebben het geluk dat we in de beginfase zitten waardoor het niet druk is op de bouw. Het was natuurlijk anders geweest als we in de afrondende fase hadden gezeten waarbij er veel aannemers en onderaannemers op de bouwplaats lopen. 1 mei 2021 is gewoon haalbaar”.

Geluidswal
De bouw van Helix geeft een nieuwe impuls aan het noordelijke centrumgebied van Leidsche Rijn en is daarmee een belangrijke ontwikkeling voor het kantorengebied. Het kantoorgebouw omvat ruim 10.000 m2 verhuurbare vloeroppervlakte, vier kantoorlagen en twee inpandige parkeerlagen met ruimte voor circa 150 auto’s. Boerman vertelt dat de gemeente Utrecht direct positief was over de plannen, omdat er achter de kantorenstrook een nieuwe woonwijk wordt gebouwd en de kantoren zorgen voor een geluidswal.

Amerikaanse investeerder
Helix is door AM al verkocht. De koper is Principal Core fund. Op de vraag waarom er gekozen is voor deze Amerikaanse partij, antwoordt Boerman: “We hadden heel snel het juiste gevoel bij deze belegger. Ze passen goed bij het thema en zijn heel enthousiast. Doordat zij snel doorpakten was het snel beklonken.”

Ruim 60% van de verhuurbare meters is verhuurd. De huurders zijn Regus en 2AT, een IT-software bedrijf. Voor wie zijn de overige 40% geschikt? “Eigenlijk geldt er een natuurlijke selectie”, legt Boerman uit. “Deze zichtlocatie aan de A2, op een OV-knooppunt en het hoogwaardige concept zorgen voor een bepaalde huurprijs. Er is nog 1,5 verdieping beschikbaar en de verwachting is dat hier 2 á 3 Utrechtse partijen hun intrek zullen doen. We zijn al in gesprek met diverse partijen. Ook met een horecabedrijf voor in de plint van het gebouw, aan de straatkant”.

Bron: www.vastgoedjournaal.nl

Deel dit bericht:

Contact

Ptolemaeuslaan 80
3528 BP Utrecht
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
T : +31 (0) 30 281 73 00
E: info@amred.nl
KvK: 13012255
www.am.nl

Download hier onze folder